Административен съд София-град е назначил нова съдебно-техническа експертиза, с която

...
 Административен съд София-град е назначил нова съдебно-техническа експертиза, с която
Коментари Харесай

Съдът нареди проверка на протоколите във всички 1639 секции на кметските избори в София

 Административен съд София-град е назначил нова съдебно-техническа експертиза, с която да бъдат оценени протоколите от всички 1639 изборни секции в столицата, заяви " Сега ". В делото по жалбата на Ваня Григорова, в качеството й на претендент за кмет на Столична община, са били оценени единствено 313 секции и арбитър Галин Нестеров взема решение, че това е незадоволително.

15 от флашките с резултатите от тестваните секции не са открити. ЦИК твърди, че ги съхранява в мазе, само че не може да ги открие. Вещите лица откриват, че флашките, които съхраняват изборните резултат, нямат дипломиран електронен автограф - т.е. те имат електронен автограф, само че могат да се манипулират след вкарването на данни. Но няма доказателства, че флашките са манипулирани.

От тестваните секции се потвърждава, че в хартиените протоколи има разлика в гласовете - вписани са 541 гласа по-малко за Ваня Григорова и 196 гласа повече за кмета Терзиев. Тази разлика не може да повлияе на крайния резултат.

Новата съдебно-техническа експертиза би трябвало да бъде подготвена до 15 март, когато е планувано идващото съвещание по делото.

Самата Григорова също разяснява правосъдните проблеми:

" Да, експертизата по делото демонстрира разминавания сред публично оповестените резултати и данните, които се намират във флашките от машинното гласоподаване. По-големият проблем е, че ЛИПСВАТ 15 флашки, като 13 от тях са от Слатина. Т.е. няма какво да се ревизира. Т.е. НИКОГА не може да се откри дали и в случай че да - по какъв начин са манипулирани резултатите в цели 15 секции. А са тествани единствено 313 СИК от над 1600.

Дали откритите проблеми могат да доведат до нови избори за кмет на София? На този въпрос отговор може да даде единствено съдът ", съобщи тя в изявление по Нова телевизия.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР